Ballongas, Helium, Helium - ballongas, helium gas, helium stemme, Helium til balloner -

Er Helium farligt?

Er Helium farligt?

Når spørgsmålet lyder "Er Helium farligt", så er svaret både nej og ja. Kort begrundet, så nej, fordi Helium er et grundstof, der blandt andet har til formål, at få balloner til at svæve. Ja, det kan være farligt, hvis det inhaleres.

Hvad er Helium og hvad bruges det til?

Helium er et grundstof, som hører under ædelgasserne i det periodiske system. Grundstoffet er farveløs, lugtfri, smagløst, danner ingen kemiske forbindelser og er en ubrændbar gasart. Ordet Helium er græsk og betyder solen. Det er det næst-lettelse grundstof.

Helium bruges hyppigst til to ting: Opfyldning af luftskibe og balloner samt til forebygge mod dykkersyge til store dybder.

Grundstoffets geokemi, oprindelse og egenskaber som atomtegn, smelte- og kogepunkt m.v kan blandt andet findes i Gyldendals Den store danske.

Hvad sker der, når Helium inhaleres?

Som vi fleste har hørt, så ændres vores stemme ved inhalering af Helium. Faktisk kan selv den mest maskuline dybe ryst forvandles til en lille fin musestemme. Flere videoer på Youtube understreger den forvrængede stemme ved indtagelse, og er til stor morskab:

MEN, inhalering af Helium kan være sundhedsskadeligt.

Udover, at din stemme ændre sig, så vil der ikke komme ilt ind i systemet, når der inhaleres Helium. Det kan gøre dig skidt tilpas og i væreste tilfælde sundhedsskadeligt.

Det der sker, når du inhalerer Helium er, at du ikke får ilt ind i systemet. Når du ikke får ilt, vil hjertet ikke kunne tilføre ilt til hjernen. Hvis hjernen i, selv kortvarig, ikke får ilt, vil den lukke ned og du vil kunne risikere at besvime. Helium er ikke særlig opløseligt i blod eller andre væsker i kroppen, og vil derfor ikke kunne ersatte den ilt vi behøver, for at få kroppen til at fungere.

Formålet ved at benytte Helium til dykning på store dybder, er netop at det ikke så let opløses i vores blod, og vil derfor ikke danne bobler, når dykkerne søger mod overfladen igen. Vi skal dog huske, at Helium i denne form er blandet med oxygen, som er det livsnødvendige ilt. Inhalerer du Helium ballongas, vil du kunne risikere at blive svimmel, få kvalme og i væreste tilfælde besvime.

20 procent af den ilt vi indånder, bruger hjernen til at arbejde med. Hvis hjernen ikke modtager den tilstrækkelig ilt, men i stedet Helium, vil vi blandt andet kunne opleve hukommelsestab og i aller værste tilfælde hjernedød.

Et godt råd:

Vi fraråder inhalering af Helium, da det kan være sunhedsskadeligt og ikke hører til i kroppen system. Er du alligevel fast besluttet på at skulle prøve at inhalere Helium ballongas af den ene eller anden årsag, så husk og få godt med ilt mellem indtagelsen af Helium. Det vil kunne hjælpe dig til ikke at besvime eller blive svimmel eller dårlig. Vi opfordrer dig dog hellere til at bruge Helium på super farverige og eksklusive balloner.