flødepatroner, flødeskums patroner, Flødeskumsgas, Flødeskumspatroner, Flødeskumssprøjter, Lattergas, N2O, N2O patroner, patroner til flødeskum, sifon patroner, Sifonpatron, Sifonpatroner -

Få svaret på om lattergas er farligt?

Få svaret på om lattergas er farligt?

Skal spørgsmålet "er lattergas farligt?" besvares med et ja eller nej, så vil det både blive et nej og et ja. Lattergas er ikke farligt, hvis det anvendes til det, det rent faktisk er beregnet til – for eksempel flødeskumssifoner. Gassen bliver først farligt i det øjeblik den bliver brugt som et rusmidel.

Hvad er lattergas og hvad bruges det til?

Den kemiske betegnelse for lattergas er N2O, kvælstofoxid og dinitrogenoxid, og er den tredje vigtigste drivhusgas efter Kuldioxid og Metan. N2O er en naturlig og menneskeskabt gas, som blandt andet kommer fra nedbrydning af organisk materiale og kvælstofgødning i landbruget. Lattergas dannes altså naturligt ved for eksempel jordbakterier.

Udover, at gassen er en drivhusgas, så er det også et bedøvelsesmiddel, som anvendes af tandlæger og i nogle tilfælde ved fødsler. N2O er en farveløs og ubrændbar gas, som har en sødlig lugt. Gassen har fået navnet lattergas, da den giver en euforiserende tilstand.

Se her en video af Thomas Skov, som medvirkede i et DR3 program, hvor han blev udsat for fødselssmerter. Som bedøvelsesmiddel fik han lattergas:

 

Endvidere bruges N2O som en drivgas i trykflasker som foreksempel barberskum og flødeskum. Du kender sikkert til funktionen, når du trykker barberskum ud i hånden, så kommer det ud i cremet tilstand. Det samme sker, når du putter piskefløde i en flødeskumssprøjte, og trykker det ud over kakaoen. Ja, der kommer flot, hvidt og skummet ud!

Se her en video af en flødeskumssprøjte:

Mængden af N2O, som tandlægerne bruger til bedøvelsesmiddel er langt svagere end de lattergas patroner, som for eksempel sættes i flødeskumssprøjter.

Lattergas er farligt som et rusmiddel!

De seneste år er det blevet meget populært, at bruge lattergas, som rusmiddel. Særligt hos de unge mennesker anvender de lattergas patroner, som oprindeligt skal i flødeskumssprøjter, til inhalering. Netop, for at opleve en euforiserende rus i ca. 10 sekunder.

Sundhedsstyrelsen advarer mod gassen og udtaler, at det er dødsensfarligt! Den gas, som de unge "suger" enten gennem ballon eller sifon er ren gas, hvilket betyder, at der ikke kommer ilt til hverken hjernen eller lungerne. Løbende inhalering er så farligt, at personen kan dø af kvælning, da man netop trækker vejret med gas i stedet for ilt. 

Blandes alkohol og inhalering af lattergas, kan det påvirke hjernens evne til at reagere på iltmangel. Dette er farligt og kan have store konsekvenser!

Det lattergas du kan få hos tandlægen er ikke farligt at inhalere, men kan give dig den samme rus. Som tidligere nævnt, er mængden af N2O meget lavere hos tandlægen, foruden at det samtidig er blandet med ilt. Det virker derfor bedøvende - lidt ligesom at være fuld, men uden at gøre skade på dig. Inhaleres der N2O patroner, som er ment for madlavning, er det en helt anden snak, da det her er rent N2O, og kan derfor tilføre skader på hjernen og indre organer.

Som følge heraf, er det ikke længere muligt at købe lattergas patroner hos os. I mange andre butikker er der kommer stramninger på området for salg til private, for at mindske misbruget af patronerne.

Godt råd

Lav en dejlig varm kop kakao, køb en flødeskumssprøjte og se, hvor hurtigt og enkelt, du får flødeskum på toppen.