flødepatroner, flødeskums patroner, Flødeskumsgas, Flødeskumspatroner, Flødeskumssprøjter, Lattergas, N2O, N2O patroner, patroner til flødeskum, sifon patroner, sifonflaske, Sifonpatron, Sifonpatroner -

Hvad er lattergas og hvad bruger man det til?

Lattergas patroner

Det kemiske navn for lattergas er kvælstofoxid og dinitrogenoxid har den kemiske formel N2O. Det er lovligt, at købe lattergas i ren form, og kan købes som gaspatroner. I ren form, vil sige, at gaspatronerne ikke indeholder ilt, men udelukkende N2O, som er produceret til industrielle formål!

Ved stuetemperatur og atmosfærisk tryk er det en farveløs, ikke-brændbar gas med en behagelig, let sødlig lugt.

Drivhusgas

Gassen er den tredje vigtigste drivhusgas. Dette efter Kuldioxid og Metan. N2O dannes naturligt i eksempelvis jordbakterier, ved nedbrydning af organisk materiale og kvælstofgødning i landbruget. Gassen er altså naturlig og menneskeskabt!

Er du nysgerrig efter, at høre mere om lattergas som drivhusgas, så se med her:

Drivgas

N2O er årsagen til, at din flødeskum kommer kold og skummet ud ad flødeskumssifonen. Den er også skyld i, at mænd, kan få barberskum ud af beholderen, når de skal have dækket kinderne og fjernet skægget.

Se her en video af, hvordan du hurtig, kan få skummet fløden ved hjælp af en flødeskumssifon, gaspatron og en piskefløde:

Latter gas

Der skrives latter gas i 2 ord, fordi N2O faktisk også har en euforiserende effekt ved inhalering, og dermed gør dig i et lattermildt humør i ca. 10 sekunder. På grund af denne effekt, bliver gassen kaldt lattergas!

Du er måske blevet tilbudt lattergas i tandlægestolen eller på fødegangen under aktiv fødsel, men denne form virker bedøvende og ikke euforiserende. Dette fordi, at gassen er blandet med ilt.

Her kan du se en pige, som er på tandlægebesøg, som har fået lattergas som bedøvelsesmiddel, hvor hun også finder situationen en smule sjovere:

Lattergassen, som giver dig rusen, er ikke blandet med ilt. Det er ren gas, som er 10 gange stærkere end den hos tandlægen eller jordemoderen.

Gassen er blevet et populær drug hos unge mennesker. Idet lattergas sælges som patroner til for eksempel flødeskumssifoner, så er det nemt, ved hjælp af en patron, sifon og ballon, at opnå en euforiserende effekt på 10 sek. ved inhalering.

Inhalering af ren lattergas er yderst skadeligt, og kan i værste fald have døden til følge. Sundhedsstyrelsen fraråder al inhalering. Du kan læse mere om, hvor farligt lattergas er som rusmiddel i artiklen; Er lattergas farligt?

Det er som sagt ikke ulovligt, at sælge lattergas, men det er ulovligt, at sælge den videre i nattelivet til drug brug.

Du kan se en video og læse en artikel, som TV2 lavede for noget tid siden, omkring unge på festival og inhalering af lattergas: Unge på Roskilde