Sifon til madlavning - En guide til køkkenet

Sifon til madlavning - En guide til køkkenet

Sifon til madlavning er en utrolig nem måde at lave lækre og eksklusive retter på. Slip fantasien løs og eksperimenter med lækre saucer, luftig skum, bløde mousser og meget mere.

Med en sifonflaske i dit køkken, får du mulighed for at føle dig som en vaskeægte gourmetkok. Inviter dine venner eller familiemedlemmer på middag og imponer dem med dine sifonfærdigheder.

Sådan bruger man en sifon til madlavning

Madlavning med en sifonflaske er nemt og enkelt at komme igang med. Selvom retterne ligner noget fra en gourmetrestautant, er de faktisk slet ikke svære at lave.

Er det første gang, du bruger en sifon, kan det dog alligevel være en god idé at sætte sig ind i teknikken. På den måde sikrer du dig, at dine sifonretter bliver vellykkede og velsmagende i første forsøg.

Se hvordan du bruger en sifonflaske i denne video

Udover at sifonflasken er let at bruge, er det også en relativt billig investering i forhold til mange andre køkkenapparater. Med en sifon kan du lave mange forskellige retter med et eksklusivt twist - uden at det koster en formue.

Køb en sifon til madlavning lige her.

Sifon til madlavning - forretter, hovedretter og desserter

En sifonflaske kan bruges til et utal af retter både i det salte og det søde køkken. Nedenfor ses en guide til, hvordan man kan bruge sin sifon i køkkenet.

Guiden er opdelt sålede

 • Sifon til skum
 • Sifon til mousse
 • Sifon til sauce
 • Sifon til mayonnaise
 • Andre måder at bruge sifon til madlavning

Alle idéerne kan tilpasses således, at de passer til lige præcis din ret - uanset om det er en forret, en hovedret eller en dessert.

Sifon til skum

Skum lavet på sifon kan give din ret et ekstra pift med sit flotte udseende og sin gode smag. Skummen kan desuden bruges til både søde og salte retter.

Til en lækker skum på sifon, skal der bruges:

 • Mælk og fløde, hvis skummen skal bruges i en dessert
 • Mælk og creme fraiche, hvis skummen skal bruges til en forret eller hovedret
 • Skal din skum være fast kan det være en god idé at tilføje et protein - eksempelvis æggehvider eller husblas.
 • De smage, der passer til lige præcis din ret - eksempelvis chokolade til en sød ret eller ost til en salt ret.
 • Salt og/eller sukker efter behov

Er du klar til at give dig i kast med en sifonskum? Læs en opskrift på sifonskum med hvid chokolade og mynte lige her.

Afpas mængden af protein i din skumblanding efter, hvor fast en skum, du ønsker dig. Skal den være blød og næsten flydende tilsættes kun en lille smule protein eller slet ingen. Hvis du ønsker en tykkere skum, der forbliver "stående" på tallerkenen, tilsættes mere protein.

Det er vigtigt at sætte blandingen på køl i sifonflasken i mindst en time inden servering. Så kan gassen fra patronerne nå at sive ud i blandingen, så skummen bliver let og luftig. Samtidig forstærkes de smage, du har valgt til din skum, når du lader blandingen stå på køl.

Vælger du at bruge en ingrediens, der ikke er flydende, er det vigtigt at du får rørt ingrediensen helt ud i blandingen, så skummen ikke bliver fyldt med klumper. Kan dine ingredienser ikke røres ud - eksempelvis mynteblade - kan du fjerne dem, efter blandingen har stået på køl. På den måde får du den gode smag ind i din skum, uden at det bliver ubehageligt for gæsterne at spise.

Tip: En lækker sifonskum kan faktisk også bruges, når man laver cocktails. Læs hvordan du kan bruge din sifon til at lave lækre drinks lige her.

Sifon til mousse

At lave mousse på sifon er faktisk en hel del nemmere end at lave mousse på gammeldags manér. Med en sifonflaske ved hånden sparer man nemlig sig selv for en hel del bekymringer.

Når man laver en mousse, er det altid en bekymring, om den bliver luftig nok. Sifonen tilfører moussen luft, så du er sikker på at kunne servere en luftig og velsmagende mousse til dine gæster.

Tip: Med en sifonflaske kan moussen anrettes på mange forskellige måder. Man kan nemlig skifte det stykke af sifonflasken, som moussen kommer ud af. På den måde får du lige præcis den anretning, du ønsker:

Har ud lyst til at forsøge dig med en mousse på sifon?

Læs vores opskrift på en lækker og luftig chokolademousse.

Når man laver en mousse på sifon, bruges præcis de samme ingredienser, som når man laver en "almindelig" mousse. Husk altid at sætte din mousse på køl i 2-3 timer inden servering, så gassen kan nå at fordele sig i moussen.

I denne video ses et eksempel på, hvordan man laver mousse med sifon:

Sifon til sauce

Når man laver sauce på sifon, bruges - igen - præcis de samme ingredienser, som når man laver en "almindelig" sauce. Grunden til at man bruger en sifonflaske til sauce er, at man på den måde tilføre saucen en masse luft. På den måde bliver saucen let og lækker.

Samtidig er det også nemt at dosere mængden af sauce og anrette den smukt på tallerkenen med en sifonflaske.

Når man laver sauce på sifon, skal flasken ikke på køl men derimod i et lunt vandbad før serveringen. Så er saucen varm og lækker, når selskabet skal spise.

Den optimale temperatur for de fleste saucer er 60 grader. Det er vigtigt, at saucen hverken bliver for kold eller for varm, da den nemt kan skille.

Har du lyst til at komme i gang med din sifonsauce?

Her kan du læse vores lækre opskrifter på hollandaise- og bearnaisesauce.

I denne video ses et eksempel på, hvordan man kan bruge en sifon til sauce:

Sifon til mayonnaise

Når man laver mayonnaise på sifon, får man en let og luftig blanding. På samme måde som med mousse og sauce, er det præcis de samme ingredienser, der bruges til en mayonnaise på sifon, som til en "almindelig" mayonnaise.

Til en mayonnaise skal man bruge:

 • Æggeblommer
 • Olie
 • Lidt salt
 • Lidt citronsaft

Tilsæt de krydderier og urter, som du ønsker i lige præcis din mayonnaise, så den får en god smag.

Skal mayonnaisen serveres til en varm ret, er det en god idé at hælde blandingen i sifonflasken, og lade den stå i et vandbad indtil servering. Vandet skal være cirka 80 grader varmt.

Skal mayonnaisen serveres kold, hældes den blot på sifonflasken og puttes på køl.

Nu er du klar til at forsøge dig med mayonnaise på sifon!

Læs en opskrift på en lun krydderurtemayonnaise her.

Andre måder at bruge sifon til madlavning

Der er uendelige muligheder for, hvilke retter man kan bruge sin sifonflaske til - og derfor er der selvfølgelig mange flere muligheder, end dem vi har nævnt i denne artikel.

Her kan du købe en kogebog med opskrifter, hvor man bruger en sifonflaske.

Selvom det ikke er muligt at inkludere alle sifonopskrifter i artiklen, vil vi alligevel gerne fremhæve yderligere to måder, hvorpå man kan bruge sin sifon til madlavning.

Sifon til pandekager

Når du laver pandekager med sifon, bliver de lettere og mere luftige end almindelige pandekager. Samtidig er det meget nemmere at dosere mængden af dej på panden med en sifonflaske end med en almindelig ske.

En endnu større bonus er, at det bliver ekstra sjovt at lave pandekager - især for børnene!

Læs en opskrift på pandekager med sifon lige her.

Sifon til kage

En anden mulighed er, at bruge sin sifonflaske til at lave en lækker kage.

Bliver dine kager ofte meget tunge, og ønsker du at gøre dem lettere? Så er en kage på sifon helt sikkert noget for dig! Her kan du nemt og hurtigt bikse en kage sammen og gøre den luftig, uden at skulle piske i en evighed.

Faktisk kan du med en sifonflaske lave en kage på kun 30 sekunder!

Læs opskriften på en lækker chokoladekage lavet på 30 sekunder lige her.

Vi håber, at du nu har fået idéer til, hvordan du kan bruge din sifon til madlavning. Forhåbentlig får du kreeret en masse lækre retter, så du kan imponere dine gæster ved det næste middagsselskab.

God fornøjelse!