ballongas, Helium, helium ballongas, helium gas, Helium til balloner, Spørgsmål & Svar -

Forskellen på Helium og Helium ballongas

Forskellen på Helium og Helium ballongas

Få styr på, hvad forskellen er på Helium og Helium ballongas

Når du søger efter Helium på nettet til at fylde i balloner, er det i virkeligheden Helium ballongas du egentlig vil finde.

Er det så slet ikke Helium? Jo det er det, men... Helium i sig selv er et grundstof og har ikke en drivkraft, og fungere på samme måde som hydrogen. For at kunne få Helium ud af beholderne, er det nødt til at have en drivkraft som det får af tryk. Det tryk som er i Helium beholderne måles i bar og afgører om, hvorvidt der er tale om en lavtryks- eller en højtryks tank.

Dagens spørgsmål fra Lars

---

Hej gaspatroner,

Jeg har lige modtaget min Helium tank. Jeg havde bestilt 110 liter Helium, men der er kun 1,1 liter i flasken?

Vil I sende mig den rette beholder hurtigst muligt.

Med venlig hilsen Lars

---

Hej Lars,

Tak for din henvendelse.

Jeg forstår godt din undring, men det er den korrekte vare du har modtaget. Når vi udregner, hvor meget ballongas, der er i beholderne udregnes det ud fra antallet af liter rent Helium og beholderens bars tryk, som giver antallet af Helium ballongas.

Udregningen for din beholder hedder 1,1 liter Helium * 100 bars tryk = 110 liter Helium ballongas.

Vi sælger ikke rent Helium, da det ikke ville kunne lukkes ud af tanken uden en drivkraft i form af det tryk, der er i flasken.

Har du flere spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os igen eller læse vores blog, hvor du vil kunne få svar på mange flere spørgsmål :-)

---

Helium gas

Udregningen for Helium ballongas er: antal liter Helium * bars tryk = Helium ballongas.

Når du søger efter Helium på nettet, vil det oftest være Helium ballongas, som du finder. Det skyldes at vi i daglig tale ikke altid kalder tingene for, hvad det egentlig er, men vores søgemaskiner er i dag så veludviklede, at du alligevel kan finde frem til det du egentlig søger efter.

Helium i sig selv er et grundstof. Det er det hyppigste grundstof næst efter hydrogen. Helium er nr. 2 i det periodiske system for ædelmetaller og betegnes He. Helium har ingen farve eller lugt og danner for sig selv ikke kemiske forbindelser. Så når vi benytter Helium til at fylde balloner, er vi nødt til at give det et lille "pift" for at bruge det som en drivkraft.

Helium er ikke brændbar, men kan have en eksplosionsfare når den er "omdannet" til Helium ballongas. Dette vil kun forekomme, hvis beholderen med Helium ballongas udsættes for et yderligere tryk udefra - foreksempel, hvis det skal transporteres med luftfragt. Det er derfor ikke muligt eller for den sags skyld tilladt at transportere Helium ballongas med lufttransport.

Helium er ofte brugt af dykkere til at kurere og forebygge dykkersyge. Når dykkerne anvender Helium er det blandet med oxygen, altså ilt. Det benyttes fordi Helium, selv ved store dybder, ikke opløses særlig godt i vores blod og andre væsker i kroppen. Derved der ikke dannes bobler, når dykkerne søger mod overfladen igen.

Det kan være farligt at indåbne Helium ballongas. Selvom Helium bruges af dykkere er det ikke helt ufarligt at inhalere. Når dykkerne benytter Helium skal vi huske at det til det formål er blandet med ilt, som er livsnødvendigt for os, for at hjertet kan pumpe blod rundt i kroppen. Det Helium vi har i vores Helium beholdere er 99,9999% rent og er ikke blandet med ilt. Det er derfor ikke uden risiko at inhalere Helium.

Det er ikke disideret livsfarligt at inhalere, men det kan give svimmelhed, kvalme og i væreste tilfælde få dig til at besvime. Men hvorfor? Når du inhalere Helium ballongas, vil du ikke samtidig få ilt ind i systemet. Ved at der ingen ilt er i blodet, vil hjertet ikke kunne tilføre ilt til hjernen. Når hjernen ikke får ilt, vil den gå i en form for pause tilstand. Vil hjernen være uden ilt i selv kortere tid, giver den et signal til kroppen om at lukke ned, som er det der sker når vi besvimer. Vi fraråder derfor inhalering af Helium ballongas, da det kan være sundhedsskadeligt.

Vores Helium gas er ikke i flydende form og vil derfor ikke fylde lungerne med væske. Det er derved "kun" hjernen, som kan være i fare ved inhalering af Helium.

Læs meget mere om inhalering af Helium her ←